Učíme se plést - 8. část: Nezbytnosti pro pletení 2

V minulém článku jsme si probrali tři základní nezbytnosti (vyjma jehlic a vlny), které budete při pletení potřebovat. Dnes si posvítíme na další tři. 

Newsletter-15

Drobná technická: Tady se už pouštíme do vod dobrovolnosti, jedná se o pomůcky, které využijete, ale pokud je zrovna nebudete mít, svět se nezboří a můžete plést i bez nich. Teoreticky vám totiž k pletení stačí opravdu jen ty jehlice a správně zvolená vlna, ale proč si to dělat složitější, když to může být jednodušší, no ne?

1. Počítadlo řad

E80A1003

Počítadlo řad patří mezi pomůcky, které se vyplatí mít. Kdykoli se pustíte do projektu, kde musíte sledovat opakování - ať už máte 65krát opakovat jednu sekci, nebo ujímat/přidávat každou 8. řadu -, garantujeme vám, že v hlavě to neudržíte. Způsobů, jak opakování sledovat, existuje mnoho. Někdo nedá dopustit na kousek papíru, tužku a čárkování, někdo si na pleteninu věší značkovače a pak neustále přepočítává řady, jestli už má ujímat/přidávat nebo ne. A někdo má v arzenálu počítadlo.

Počítadla řad seženete v různých podobách. Může jít o počítadlo, které se vyloženě nasune na jehlici (ačkoli to se hodí více na jehlice rovné než na ty kruhové), počítadlo, které vypadá trochu jako hodinky (ale to zas může překážet, pokud patříte k těm, co hodinky sundávají jen na noc). A pak jsou počítadla na prsty, v podobě prstýnků. Ty tvoří dva samostatné kotouče, kterými po dopletení řady otočíte a počítání jinak hlídat nemusíte. A navíc když zrovna nepletete, můžete je směle nosit jako módní doplněk!

E80A9048

V naší nabídce najdete prstýnky duhové a černé:

Duhové prstýnky čekají tady

Černé můžete prozkoumat tady

A pak je tu ještě počítadlo řad od Cocoknits. To si můžete položit kamkoli a hodí se obzvlášť pro ty, kteří šperky na prstech nesnesou, nebo jim prstýnky při pletení zavazejí. Princip je stejný. Dva otočné kotouče, které počítají za vás :)

Počítadlo řad od Cocoknits seženete tady

2. Prací gel

E80A1361-2

Zde se pouštíme do tématu ani ne tak pletení, jako spíše toho, co se děje poté, co projekt dopletete. O problematice praní pletených projektů jsme se rozepsaly v článku věnovaném praní, kde jsme si taky obsáhle představily náš oblíbený prací gel Soak a jeho výhody. Obecně vzato potřebujete prací gel vhodný na vlnu a jemné prádlo. V drogeriích a obchodech takové seženete, některé se dokonce honosí obsahem lanolinu, ale vždy pečlivě prozkoumejte etiketu, ať neutratíte peníze za marketingový trik. Ono toho lanolinu tam totiž zas tak moc nebývá.

Nepopiratelnou výhodou Soaku je to, že je bezoplachový, takže pleteninu stačí nechat ležet v lázni a pak rovnou vyždímat (jemně vymačkat a pak zabalit do ručníku a stlačováním se zbavit přebytečné vody). Nemusíte ho tedy vyplachovat a pleteninu máchat, jako to u jiných gelů nutné je. Zaprvé to značně usnadňuje práci a zadruhé šetříte vodou. A to se vyplatí :)

Velké Soaky seženete tady

Malá balení na vyzkoušení tady

3. Špendlíky

E80A0997

Zní to dost obecně, viďte? Špendlíky... my ale máme na mysli trochu specifické špendlíky a to ty na blokování. Blokování je proces, který následuje po praní. Když projekt namočíte a vyperete (nebo klidně jen napaříte), můžete ho díky blokování dostat do správného tvaru. Blokování taky pomáhá tomu, aby si oka "sedla" a aby pletenina vypadala celkově úhledněji - obzvlášť pokud utahujete.

Občas špendlíky nepotřebujete, protože se vám pletenina natáhne a povolí a naopak ji do požadovaného tvaru musíte "zdrcnout" a uhladit, Ale může se vám taky stát, že se projekt při praní trošku srazí (často se to stává například u lnu, nebojte, nošením zase povolí) a během sušení ho musíte do požadovaného tvaru natáhnout a zafixovat ho v něm, aby se nevracel do scvrknuté podoby. A v tu chvíli přicházejí na řadu špendlíky.

Pokud vám jde o to natáhnout například svetr do nějakého tvaru, hodí se k tomu lépe špendlíkové bloky, které zachytí větší část najednou a lépe vykompenzují napětí pleteniny - obyčejný špendlík by vám v tomhle nepomohl, protože by se pletenina začala stahovat zpět kolem něj (leda byste zapíchali špendlíky do každého oka). Bloky jsou taky vhodnější na lemy, které díky tomu uschnou v úhlednějším, rovném tvaru.

E80A1183 

Špendlíkové bloky seženete tady

Pokud blokujete něco menšího, třeba jen vzorek, nebo například krajkový šátek, kde naopak chcete, aby se krajka vytáhla a vzor se hezky napnul a vynikl, pak sáhněte po obyčejných špendlících na blokování. Vždycky dávejte pozor, kam špendlík zasouváte, ať si projekt nerozpícháte, a opatrní buďte i při vytahování. Pokud máte špendlíků v šátku hodně a chcete ho během sušení otočit, vždy nad ním zlehka přejeďte rukama, jestli jste někde nějaký špendlík nezapomněli, protože není nic horšího než sebevědomě škubnout šátkem s tím, že ho chcete otočit, a najednou cítit, jak se o něco napíná a trhá. A krajka je v tomhle opravdu křehká, tak pozor na to.

Extra tip: Možná si povšimnete, že blokovací špendlíky se až nápadně podobají klíčkům, které najdete v baleních výměnných lanek. Pokud právě měníte jehlice a nemůžete najít klíček, sáhněte klidně po blokovacím špendlíku, poslouží stejně dobře a díky téčkovému tvaru taky jehlici snadno dotáhnete (a pokud nemůžete najít ani jedno, doporučujeme zicherku nebo náušnici, ozkoušeno máme obojí :)). 

Blokovací špendlíky od značky Cocoknits seženete tady

Špendlíky od značky Knit Pro tady

 


Kam dál? Můžete si přečíst například našich 10 tipů na výběr barev, nebo 3+1 tip, kde hledat inspiraci!


Náš seriál o pletení:

Učíme se plést - 1. část: Výběr příze

Učíme se plést - 2. část: Jehlice

Učíme se plést - 3. část: Vzorek

Učíme se plést - 4. část: Jaké k pletení zvolit jehlice?

Učíme se plést - 5. část: Co dělat, když nesedí vzorek?

Učíme se plést - 6. část: Nezbytnosti pro pletení 1

Učíme se plést - 7. část: Úskalí malých projektů a jak je plést