Učíme se plést - 6. část: Nezbytnosti pro pletení 1

Chcete se naučit plést. Nebo vám někdo nabídne, že vás to naučí. Paráda, říkáte si. Seženu si jehlice, vlnu a jdu na to! A pak otevřete e-shop s přízemi a pomůckami k pletení a vyskočí na vás desítky drobností, bez kterých se podle všeho neobejdete. Takže... skutečně k pletení stačí jen jehlice a vlna?

5

Teoreticky ano. Prakticky je to trochu složitější. I když totiž budete plést obyčejnou šálu lícovým žerzejem (hladce tam, obrace zpátky) nebo vroubkem (hladce tam i zpátky), dříve či později budete potřebovat ještě něco dalšího. Pojďme si to rozebrat.

1. Značkovače

2

Jednou z nejčastějších pomůcek jsou značkovače, které se zdaleka nepoužívají jen k označení začátku řady. S jejich pomocí si můžete označit taky místo, kde máte například přidávat, místo, které odděluje části s různými vzory (například když máte na okrajích krajku a uprostřed pletete hladce), nebo místo, kde jste naopak ubírali. 

Značkovače seženete ve dvou variantách - zavírací a pevné. Pevné se pouze navlékají na jehlici a při pletení se "přehazují" z jedné jehlice na druhou, ty právě můžete použít na označení začátku řady (při pletení do kruhu) a k označení míst, kde se přidává nebo mění vzor. Jejich velikost se odvíjí od velikosti jehlic, na kterých pletete.

Malé značkovače Small najdete tady

Velké značkovače Large najdete tady

Obří značkovače Jumbo najdete tady

Trojúhelníkové značkovače na všechny velikosti jehlic

A pak jsou tu značkovače otevřené nebo zavírací. Ty mají uplatnění ještě univerzálnější. Můžou posloužit stejně jako ty pevné, ale navrch tomu s nimi můžete označit oko přímo v pletenině, protože je jím snadno provléknete, například pokud potřebujete vědět, které oko je přesně středové (protože se bude později pouštět), nebo ve které řadě jste ubírali (Zuza má takhle rukávy pokaždé ověšené zavíracími značkovači, protože snáz sleduje počet opakování). Zároveň poslouží dobře ve chvíli, kdy vám nějaké to oko uteče a zoufale na vás z pleteniny vykukuje. Aby vám neproklouzávalo hlouběji a hlouběji, provlékněte jím zavírací značkovač a zacvakněte. Nehne se už ani o řadu.

Otevřené značkovače Split si můžete prohlédnout tady

Sadu značkovačů včetně těch zavíracích najdete tady

2. Nůžky

4

Nějaké ty nůžky asi máme doma všichni a v případě nouze samozřejmě poslouží taky. Křehčí příze můžete i přetrhnout, ačkoli to upřímně nedoporučujeme, protože se pak budou třepit a po zapošití je stejně budete muset přistřihnout a pro nůžky si tím pádem zajít. A zkuste si přetrhnout třeba takovou Antigone, přízi tvořenou deseti prameny krouceného česaného lnu. Neúspěch zaručen, vyzkoušely jsme za vás :)

Praktičtější je mít po ruce menší, přiměřeně ostré nůžky, ideálně cvakačky, které přízi přestřihnou hezky čistě a bez třepení. A jak už bylo řečeno, budete je potřebovat nejen na konci projektu k ustřižení zbytku příze, ale i při zapošívání.

Nůžky cvakačky seženete tady

V nabídce máme i skládací nůžky od značky Knit Pro

3. Jehly

3_2

Když jsme u toho zapošívání, co to vlastně je a proč se dělá? Dopletete klubko nebo rovnou celý projekt, ustřihnete přízi a zůstane vám viset cancour. Co s ním? Proč ho jednoduše nepřistřihnout až k pletenině a nechat ho být? Možná do téhle pasti na počátku spadl každý pletař, možná se vám to stalo až později, když jste zapomněli, jestli máte daný kousek už zapošitý, nebo ne, a jednoduše jste ho šmikli. A co se stalo? Pletenina se rozjela a rozpárala, jako by byla živá. Proto zapošíváme.

Přízi je nutné zajistit, aby se projekt nerozpáral. Běžnou jehlou to nezvládnete, nebo to rozhodně nedoporučujeme. Na první problém narazíte při provlékání, protože vlna je výrazně silnější než obyčejná nit, a na druhý narazíte ve chvíli, kdy jehlu do projektu zapíchnete. Šicí jehly jsou totiž ostré, a než se nadějete, celý těžce upletený projekt vám rozpíchají jako jehelníček. Jehly na zapošívání mají velké oko na to, abyste přízi v pohodě provlékli, a tupou, ideálně zahnutou špičku, díky které snadno přízi mezi oka "zapletete".

Ideální jsou na to jehly například od Cocoknits, které máte v balení hned ve dvou velikostech - na silnější a slabší příze.

Najdete je tady

Nebo můžete zvolit plastové jehly od Knit Pro

Nezbytností pro pletení je ještě spousta a taky si je všechny postupně rozebereme, včetně tipů na to, jak je využíváme my, ale tihle tři mušketýři jsou základní sestava, kterou určitě využijete. Tak hurá na to!


Náš seriál o pletení:

Učíme se plést - 1. část: Výběr příze

Učíme se plést - 2. část: Jehlice

Učíme se plést - 3. část: Vzorek

Učíme se plést - 4. část: Jaké k pletení zvolit jehlice?

Učíme se plést - 5. část: Co dělat, když nesedí vzorek?