Učíme se plést - 5. část: Když nesedí vzorek

NEVYŠEL VÁM VZOREK... CO S TÍM?

Newsletter-14

 

O důležitosti vzorku není třeba vést dlouhé diskuse. Zuza se o něm rozepsala ve třetím díle našeho seriálu o pletení. Jedná se v zásadě o malý kousek výsledného projektu. V anglických návodech ho najdete pod pojmy "gauge" nebo "swatch" a v naprosté většině případů se v něm uvádí, kolik ok a řad vám má vyjít na čtverci 10x10 centimetrů (občas jen 5x5 cm, ale to opravdu výjimečně a spíš u ponožek nebo čepic). Jenže...

Každý pletař plete jinak a z jiných materiálů. Může se vám stát, že objevíte návod, který vás naprosto okouzlí, ale příze, ze které je upletený, není v Čechách vůbec k dostání, a tak začnete hledat alternativy. Pak vezmete jehlice, které designér/ka doporučuje, poctivě si vzorek upletete a zjistíte, že ten váš je úplně, ale úplně mimo.

Jestli sledujete naše podcasty na Youtube, nejspíš víte, že samy vzorky moc "vzorně" neděláme. Důvodů je vícero, ale pochopitelně to od nás moc prozíravé není. A sem tam to taky dopadne špatně. Jenže u svetrů se je dělat snažíme, obzvlášť pokud pracujeme s přízí, kterou ještě nemáme úplně v ruce a nevíme, jak se po vyprání zachová.

A taky se nám často stává, že náš výsledný vzorek je úplně jiný než ten, který by měl podle návodu vyjít. Co potom s tím?

Výměna jehlic

Nejjednodušší řešení je výměna jehlic, jak už psala ve svém článku Zuza. Pokud vám ve vzorku vyjde ok méně (podle návodu jich má být 27 a vy máte 24), pak zkuste vzít menší jehlice. Pokud vám naopak vyjde ok více (vzorek má být 20 a vy máte 24), pak vezměte větší jehlice.

Výměna materiálu

Druhou, už ne tolik lákavou variantou (pokud se váš vzorek od toho v návodu liší opravdu hodně), je rezignovat na vybraný materiál, nechat si ho na jiný projekt a najít materiál vhodnější. tlustší nebo naopak slabší. Pokud se vzorek návodu pohybuje mezi 18-20 oky, hledejte rovnou příze typu DK, pokud mezi 25-28 oky, pak se porozhlédněte mezi přízemi typu Fingering. Pokud je to něco mezi tím, můžete mrknout na příze typu Sport, nebo se přiklonit k DK či fingeringu (podle toho, o jaký návod se jedná) a volit podle toho.

Vzorky kolem 14-16 ok už obvykle potřebují přízi síly Aran, vzorky nad 30 ok potom Light fingering, nebo dokonce Lace. Nicméně typ příze bývá v návodech doporučen taky, stačí se mrknout na přízi, ze které pletl sám designér či designérka.

Přepočítání vzorku

Ale co když nastane situace, kdy se naprosto zamilujete do návodu i do již zakoupené příze, jenže s jehlicemi pohnout nemůžete, protože pletenina vám takhle vyhovuje a hutnější nebo naopak řidší ji nechcete? Potom můžete vyzkoušet náš trik!

E80A0027

Ukážeme si to na příkladu. Dejme tomu, že v návodu je napsáno, že by měl vzorek vyjít na 20 ok. Jedná se tedy o tlustší svetr nebo naopak letní halenku ze silnější bavlny nebo lnu. Vy jste si ale vybrali přízi slabší a vzorek vám vyšel na 28 ok. Takový rozdíl už výměnou jehlic nespravíte, protože byste museli jít tak o tři čtyři velikosti nahoru a to by u tenčí příze nevypadalo hezky. 

Váš vzorek je 28 ok. Vzorek v návodu 20 ok. To znamená, že pokud designér/ka v návodu nahazuje například 200 ok, bude mít obvod 100 cm, zatímco vy s 200 oky dosáhnete obvodu jen něco přes 70 cm. Nemůžete tedy jednoduše začít podle návodu plést svou zadanou velikost, protože by vám vyšel svetr pro panenku.

Přízi měnit nechcete a návod taky ne. V tom případě vezměte do ruky kalkulačku:

Vydělte svůj vzorek vzorkem v návodu: 28 ok/20 ok= 1,4 

Toto je váš přepočítávací koeficient. Nyní si změřte obvod kolem prsou (ten nejčastěji udávaný parametr v návodech svetrů). Dejme tomu, že naměříte 105 cm. Koukněte do návodu - bude tam uvedená výsledná velikost projektu. Někteří designéři ji uvádějí včetně doporučené volnosti ("positive ease"), jiní nikoli. Například tam uvidíte velikosti 1-5, s tím, že 1 bude pro obvody 85-95 cm, velikost 2 pro obvody 100-110 cm, velikost 3 pro obvody 115-125 cm, velikost 4 pro obvody 130-140 cm a velikost 5 pro obvody 145-155 cm.

Kdyby vám vzorek vyšel, pletli byste velikost 2. Jenže vám vzorek nevyšel. Nyní přichází chvíle pro náš přepočítávací koeficient.

Vynásobte jím svůj obvod: 105 cm * 1,4= 147 cm. Toto je váš nový "obvod". Abyste dosáhli velikosti, kterou budete potřebovat, musíte tedy nahodit velikost 5.

E80A0616

Poznámka: Toto je samozřejmě jen "pomůcka". Nevyjde to vždycky a je třeba myslet na několik dalších věcí, například hloubku sedla. Protože pokud vám vzorek nevyšel i na délku, může se snadno stát, že budete mít průramky u boků, nebo naopak u krku. Takže projekt v průběhu pletení vždy zkoušejte a přizpůsobujte pletení požadovanému výsledku.

Koneckonců v tom spočívá jeho krása - že si můžete projekt uplést přímo na míru. Lepší je tuhle pomůcku vyzkoušet u svetrů pletených odshora, protože právě tam si hloubku průramků upravíte snadno, zatímco při pletení odspoda riskujete mnohem víc a jdete do toho opravdu naslepo. 

Skvělé jsou na tohle pomocná odkládací lanka, která vám umožní projekt zkoušet v průběhu pletení. V naší nabídce najdete set odkládacích lanek, která jednoduše nasadíte na špičku jehlice, oka na ně přetáhnete, svetr si vyzkoušíte a stejným způsobem oka přetáhnete zpátky. V setu najdete dvě lanka o délce 75 cm (ideální na odložení ok rukávů) a jedno lanko o délce 150 cm, se kterým si můžete projekt vyzkoušet. Oka navíc nemusíte přetáhnout všechna, část můžete nechat na jehlicích a obvod si tím ještě rozšířit, kdybyste potřebovali, nebo se báli, že oka z lanka sklouznou. :) 

Naše pomocná lanka najdete tady.

Další možností jsou spojovače lanek. V naší nabídce najdete spojovače pro lanka značky Chiaogoo, a to ve všech velikostech - pro lanka velikosti M, pro lanka S i pro lanka L.

 


Náš seriál o pletení:

Učíme se plést - 1. část: Výběr příze

Učíme se plést - 2. část: Jehlice

Učíme se plést - 3. část: Vzorek

Učíme se plést - 4. část: Jaké k pletení zvolit jehlice?

Učíme se plést - 5. část: Co dělat, když nesedí vzorek?

Učíme se plést - 6. část: Nezbytnosti pro pletení 1