Učíme se plést - 4. část: Jaké k pletení zvolit jehlice?

Pletení je krásný koníček. Uklidňující, tvořivý, hravý... ale když s ním začínáte, může toho zpočátku na vás být moc. K čemu se jaký materiál hodí, jaké vzít jehlice, rovné nebo kruhové, plést rovnou do kruhu nebo sem a tam? Člověku z toho jde hlava kolem. 

Proto je tu pro vás nás seriál tipů a triků pro začátečníky, ve kterém se s vámi budeme postupně dělit o těžce nabyté a osudovými chybami prověřené rady. V prvním třech dílech našeho seriálu se Zuza rozepsala o tom, jak správně zvolit materiál, jaké jsou obecně k dostání jehlice a jak pracovat se vzorkem.

Teď se do jednotlivých témat ponoříme více a přihodíme nějaké ty zákulisní informace navrch! Tento článek se bude věnovat různým materiálům výměnných jehlic, o výhodách a nevýhodách pevných a výměnných jehlic a o jehlicích zkrácených a ponožkových si povíme zas jindy.

JAKÉ ZVOLIT JEHLICE?

Otevřeli jste náš e-shop, nebo jste přišli do prodejny a teď marně kroutíte hlavou a nevíte, jaké jehlice vybrat? Nebudeme vám lhát, není to snadné. Samy se vás v prodejně obvykle doptáváme na celou řadu podrobností, nad kterými jste sami možná ještě ani nepřemýšleli, a tak si je shrneme i tady: 

Dřevo, nebo kov?

Volba jehlic je o osobních preferencích, někomu se lépe plete se dřevem, jinému s kovem. Obecně se ale přece jen pár věcí poradit dá. Pokud s pletením začínáte, existuje velmi vysoká pravděpodobnost, že budete z nervozity utahovat. V takovém případě bude kov váš nejlepší kamarád. Pletenina po něm klouže lépe, dokonce i ta utažená, a jehlice mívají ostřejší špičku, kterou do staženého oka snáz "napasujete".

E80A9475

Dobrá, říkáte si, vezmu tedy kovové. No jo, jenže jaké? V naší nabídce najdete varianty hned tři:

Nova Metal od značky Knit Pro

Jehlice Nova Metal jsou pro začátečníky vynikající volbou. Jedná se o pochromovanou mosaz, jsou duté, lehké, mají příjemně ostrou špičku a zároveň jsou cenově velmi dostupné. Pokud tedy s pletením začínáte, nešlápnete s nimi vedle.

Jehlice Nova Metal najdete tady

Mindful od značky Knit Pro

Edice Mindful je "vyšperkovanější" verzí prověřených jehlic od značky Knit Pro. Na rozdíl od série Nova Metal jsou vyrobené z oceli, takže jsou ještě o něco lehčí a do ruky příjemnější. Mají taky propracovanější špičku, takže jsou skvělým vylepšením pro pletaře, které už Nova Metal omrzely (nebo se jim sedřely až na dřeň), nebo je můžete zvolit jako začátečníci rovnou a užít si všech výhod kovu v lepším balení.

Jehlice Mindful najdete tady

Twist od značky Chiaogoo

Pokud jde o značku Chiaogoo, bavíme se tu o sporťácích mezi jehlicemi. S trochou nadsázky se dá říct, že jakmile je jednou vyzkoušíte, už nechcete jiné. Jsou vyrobené z oceli, lehounké jako pírko, se špičkou, která hravě nabere i příze tvořené z více vláken a ani po několika hodinách pletení se s nimi nebudete nijak trápit.

Drobná poznámka na okraj: U Chiaogoo pozor na výběr lanka. Zatímco značka Knit Pro má lanka kompatibilní napříč velikostmi i materiály, v Chiaogoo jehlice promakávají o něco víc a stejně tak si dávají záležet na závitech. Proto mají jehlice rozdělené do tří velikostí - M, S a L. Ale nenechte se zmást, nejedná se o tradiční Small, Medium, Large, jak byste si mohli zprvu myslet. M, S, L je značení pro Mini, Small a Large. Jehlice značené písmenem "M" jsou tedy ty nejmenší v nabídce, od 1,50 mm po 2,5 mm a k nim patří odpovídající lanka, rovněž značená písmenem M. Velikost S pak označuje jehlice velikostí 2,75 mm až 5 mm a opět k nim patří příslušná lanka S. Velikost L je kategorie pro jehlice od 5,5 mm výše s lanky označenými písmenem L.

Chiaogoo nabízí adaptéry, s jejichž pomocí můžete větší jehlice našroubovat na menší lanko - jehlice velikosti L na lanka S a jehlice velikosti S na lanka M. Opačně to bohužel z podstaty věci nejde.

Jehlice Chiaogoo najdete tady

E80A9485

Tíhnete spíše ke dřevu?

Dřevěné jehlice mají své kouzlo. Spousta pletařů a pletařek na ně nedá dopustit, protože jsou pro ně příjemnější do ruky, u texturových vzorů se správně zvolenou přízí mohou lépe kreslit oka, která si díky nim o něco snáze "sednou", nebo se hodí v případech, kdy se chcete donutit utahovat méně.

Často se stává, že pletaři pletou řadu hladce utaženěji a obrace volněji. V takovém případě můžete buď na lanko našroubovat dvě různě velké jehlice a například hladce plést jehlicemi 3,25 mm a obrace jehlicemi velikosti 3 mm, nebo můžete právě vyměnit materiál - hladce plést dřevěnou jehlicí, obrace kovovou, abyste nerovnost mezi oky hladce a obrace zmenšili.

Já například využívám bambusové/dřevěné jehlice k vyplétání - tělo svetru a hladké sekce pletu na kovu, aby byly utaženější, výplet v sedle pak bambusovými nebo dřevěnými jehlicemi, abych pletla volněji a oka si do sebe lépe sedla.

V naší nabídce najdete překrásné dřevěné jehlice Symfonie od značky Knit Pro - i ty jsou kompatibilní se všemi lanky, takže pokud jste si nakoupili Nova Metal nebo Mindful a k nim lanka, a teď byste rádi sáhli po dřevu, lanka měnit nemusíte.

Jehlice Symfonie najdete tady

Drobná poznámka na okraj: Dřevo je křehký materiál, myslete a to. Pokud příliš utahujete, může se snadno stát (obzvláště u menších velikostí jehlic), že za tu dřevěnou v jednu chvíli vezmete a zkrátka ji přelomíte. Jehlice taky často neunese nápor člověka, který ji zasedne na gauči (pokud pletete doma v obýváku) a může se stát, že ji zlomenou taky vytáhnete z projektové tašky, pokud se vám tam za něco zadrhne. Zkrátka to chce mít jen na paměti a mít po ruce nějaké rezervní jehlice. 


Náš seriál o pletení:

Učíme se plést - 1. část: Výběr příze

Učíme se plést - 2. část: Jehlice

Učíme se plést - 3. část: Vzorek

Učíme se plést - 4. část: Jaké k pletení zvolit jehlice?

Učíme se plést - 5. část: Co dělat, když nesedí vzorek?

Učíme se plést - 6. část: Nezbytnosti pro pletení 1