Učíme se plést - 7. část: Úskalí malých projektů a jak je plést

Jaký je nejvhodnější malý projekt pro začínajícího pletaře?

Nejspíš jste se s tím setkali. Zrovna jste se naučili plést, máte svou první, vydřenou šálu, u hladce i obrace se cítíte pevní v kramflecích (možná jen u hladce, pokud jste šálu pletli vroubkem), umíte nahodit a umíte uzavřít. Ale co dál?

E80A1387

V obchodě často slýcháme větu: "Na svetr si ještě netroufám." A naprosto to chápeme. Svetr může působit trochu hrozivým dojmem, a to i ten nejjednodušší, už jen kvůli tomu, kolik ok je třeba uplést a jak dlouho to bude trvat. Začínající pletaři se proto raději drží menších projektů, aniž by tušili, že se můžou nevědomky řítit do pasti.

Malé projekty totiž mají spoustu jiných úskalí. Ano, máte je rychle hotové - pokud stokrát nepářete, ale... Tak si ta úskalí pojďme rozebrat.

Poznámka: V žádném případě tímto článkem nechceme nikoho od pletení malých projektů odrazovat, právě naopak. Pokud umíte hladce a obrace (nebo dokonce i jen hladce, jak si vysvětlíme za chvíli), dokážete uplést opravdu úplně všechno a vůbec se toho nebojte!

1. Čepice

Čepice bývá logickým krokem. Zaprvé, pokud jste si jako první projekt upletli šálu, tak čepice se k tomu vyloženě hodí, zadruhé se plete do kruhu, takže jen hladce a zatřetí, když netrefíte velikost, obvykle ve svém okolí najdete někoho (od kojeneckého až po dospělý věk), komu to na hlavu sedne a bude za pletený dárek rád.

Newsletter-5

Výhody pletení čepice

Jak už jsem řekla, čepice má mnoho výhod. Plete se na jehlicích s čtyřiceticentimetrovým lankem (pokud už nejste zkušenější mazáci a nepletete rovnou metodou magic loop), které jsou do rukou stále docela příjemné. Plete se do kruhu, takže pořád hladce (pokud si návod, podle kterého pletete, nežádá něco jiného) a celkem snadno si ji můžete uplést i bez návodu.

Návod na pletení metodou magic loop najdete na našem Youtube

Na našem blogu například najdete univerzální způsob, jak si spočítat oka a nahodit čepici přímo pro sebe, z příze, kterou máte k dispozici. A kdybyste z něj nebyli moudří, můžete se přihlásit na náš Workshop pletení čepice, kde vám naše kolegyně Klárka ve dvou hodinových lekcích všechno vysvětlí, ukáže a čepice bude hotová raz dva!

Přihlaste se ještě dnes!

Nevýhody pletení čepice

Nevýhody pletení čepice jsou vlastně asi jen dvě - chce to opravdu pečlivě udělat vzorek, ať nemáte čepici na miminko, nebo naopak pytel na brambory, a druhá nevýhoda spočívá v zakončování, které je trošičku ošemetné. Jakmile se totiž začne ujímat, brzy budete mít obvod menší než lanko a pak to chce trochu natahování a prstové gymnastiky, nebo přece jen mrknout na metodu magic loop, nebo přehodit oka na ponožkové jehlice. Záleží na konkrétním typu čepice, ale obvykle se to dá nějak vydržet až do bodu, kdy zbývajícími oky provléknete přízi a zavřete je, ale pokud si postupem nejste jistí, znovu doporučujeme náš workshop nebo videa na Youtube, ať všechna práce nepřijde nazmar.

2. Nákrčník

Nákrčník je další jednodušší projekt, po kterém můžete sáhnout. Ok už bývá víc než u čepice (podle typu nákrčníku), ale pořád to není svetr. Některé nákrčníky se pletou jako prostý válec do kruhu, jiné se pletou naplocho a pak sešívají, to už je o tom kterém návodu. Oblíbený je například nákrčník The Shift od designérky Andrey Mowry, na kterém se naučíte přidávat a ujímat, zdokonalíte se v obrace, protože se plete naplocho, a díky zcela jednoduché metodě snímaných ok v závěru pletete jen polovinu ok a můžete si udělat efektní, barevný kousek bez námahy. Na našem e-shopu na něj najdete sety z Zauberballu Edition 3.0, ale barvy si můžete sestavit i sami, nebo si ho uplést z Dyed in the Wool, ze které ho pletla právě Andrea a kterou v Čechách seženete jen u nás. Na celý nákrčník vám vystačí tři klubíčka Edition 3.0 a tři přadena Dyed in the Wool.

Sety na nákrčník The Shift máme připravené tady

E80A1374

Výhody pletení nákrčníku

S výjimkou obyčejných tunelů, skýtají nákrčníky vynikající příležitost se něco naučit a nenásilnou formou se posunout dál k větším projektům. Jsou takovou přestupní stanicí mezi šálou a svetrem, můžete je plést do kruhu, ale nemusíte, můžete se naučit přidávat a ujímat, ale nemusíte, a tak podobně. Na rozdíl od čepice se taky nemusíte tolik stresovat vzorkem (byť je dobré si ho udělat a nebýt úplně mimo), protože jestli je nákrčník o něco volnější, nebo víc u krku už nebývá taková tragédie jako padající čepice.

Nevýhody pletení nákrčníku

Nevýhodou je to, že jde už přece jen o trochu větší projekt. Bude trvat o fous déle a spotřebujete víc příze. U sešívaných nákrčníků budete taky budete muset omrknout techniky sešívání - rozhodně nesešívejte pleteninu stejně jako látku, na Youtube najdete spoustu snadných způsobů, jak pleteninu sešít "neviditelně".

Poznámka: Jednu věc mají čepice a nákrčníky společnou - nosíme je na nejcitlivějších částech těla, proto věnujte pozornost výběru příze. Ideální je merino vlna, která většinu lidí, včetně těch citlivějších nekouše, ale pokud jste si vybrali nějakou, která kouše, máme pro vás dva tipy:

1. U čepic si můžete "podplést" lem měkčí vlnou - zaprvé bude díky tomu dvojitý a víc vás na uších zahřeje, a zadruhé už vás čepice nebude na čele kousat.

2. Můžete je zkusit vyprat v Soaku. Tento jemný bezoplachový prací přípravek umí s kousavou přízí doslova divy! (Samozřejmě to není stoprocentní, na některé typy přízí by vám nepomohla ani svěcená voda, ale za zkoušku to stojí).

Soaky najdete tady

3. Rukavice/návleky

Tady se už pouštíme do zrádnějších vod. Rukavice patří k projektům, které vypadají snadně (a klidně můžou být, nebojte), ale snadné být nemusejí. Pokud jste začátečník, doporučujeme si udělat ty nejprostší návleky, jaké existují - plést do kruhu, v místě palce kruh přerušit a několik řad plést tam a zpět, a potom znovu začít plést do kruhu až do konce. Brnkačka, ne? 

E80A1383

Výhody pletení rukavic

Rukavice rozhodně patří k menším projektům a bývají rychle hotové. Můžete taky sáhnout po hrubší přízi, protože ruce snesou víc než kůže na krku. My doporučujeme příze s příměsí nylonu, protože rukavice jsou přece jen docela namáhaný artikl a nylon prodlouží jejich životnost. Přízím s příměsí nylonu se trochu zjednodušeně říká "ponožkové příze", protože je nejčastěji využijete právě u pletení ponožek, ale nenechte se zmást, nylon v tomto případě může být pomocník i u jiných projektů. Například taková Arwetta je typická "ponožková příze", a přitom se skvěle hodí například i na šátky, nebo svetříky pro děti, protože díky nylonu snese i hrubší zácházení, přestože se jedná o merino vlnu.

Nevýhody pletení rukavic

Pokud byste si namísto návleků chtěli uplést vyloženě rukavice, připravte se na trochu složitější pletení. Buď narazíte na návod, který rovnou během pletení těla vytváří na palec klínek, budete tedy přidávat, nebo palec budete nabírat a doplétat zpětně, ale každopádně se v tomto případě už magic loopu nebo ponožkovým jehlicím nevyhnete, protože palec (i ostatní prsty) už mívá tak málo ok, že je nehodíte ani na ty nejkratší jehlice.

4. Ponožky

Po ponožkách sahají začínající pletaři nejčastěji, a přitom je to ten nejobtížnější z výše zmíněných projektů. Zjednodušeně řečeno, pokud jste zvládli ponožky, nemusíte se bát žádného svetru. Bětka naopak pletla dřív svetry, dokonce vyplétané, než se odvážila uplést první ponožky :) Stejně jako u rukavic sahejte po přízích s nylonem, kvůli odolnosti pleteniny. Pokud si chcete uplést ponožky jen do postele, můžete v podstatě z čehokoli.

E80A1368

Výhody pletení ponožek

Naučíte se na nich ve zmenšené verzi v podstatě všechno, co budete při své pletařské cestě potřebovat. Zároveň se s nimi dá skvěle vyhrát, ať už jde o barvy nebo vzory, a vždycky budou vypadat skvěle. Například takové Curio Socks od Andrey Mowry vypadají velice efektně, a přitom jde o obyčejné proužky - a když si je upletete ze samovzorovací proužkovací příze, tak vám i ty proužky bude dělat sama. Bětka si je například upletla z West Yorkshire Spinners, odstín Rum Paradise, ale výborně pochodíte i s pruhovacími klubky z kolekce Winwick Mum nebo Zandra Rhodes.

I ptačí kolekce Country Birds je na pletení super - opět vám sama vykouzlí vzor a vy můžete plést jen hladce a bez námahy. Zuza si takhle například upletla Basic Socks that Rock z odstínu Owl od Petry Machové Kouřilové. Jednoduché ponožky pletené odshora, na které jsou samovzorovací příze jako dělané.

Všechny ponožkovky od West Yorkshire Spinners najdete tady

Newsletter-7

Nevýhody pletení ponožek

Pokud neovládáte metodu magic loop, tak budete muset sáhnout po ponožkových jehlicích, nebo po jehlicích s krátkým lankem, což může být obojí pro začínajícího pletaře nepříjemné. Další nevýhodou je pata... respektive to není vyloženě nevýhoda, je to pochopitelně příležitost naučit se něco nového, že ano, ale zkrátka už to chce trochu soustředění a umu. Typů pat je mnoho, stejně jako ponožek samotných. Úplnému začátečníkovi bych doporučila plést ponožky odshora, protože se mu pak bude lépe odhadovat délka chodidla (u ponožek pletených od špičky může být problém odhalit přesný moment, kdy začít přidávat na klínek paty - pokud to není pata odložená, jako je právě u Curio Socks :)). Další nevýhodou je opět zmiňovaný a obávaný vzorek. U ponožek si ho opravdu dělejte, vyplatí se to, ať nemáte plachťáky nebo ponožky pro miminko.

Poznámka: Pokud sáhnete po samovzorovacích přízích, ať už pruhovacích nebo ptáčkových, myslete na to, že patu a špičku (pokud není pata odložená) byste měli dělat jednobarevně, ať si ten vzor při pletení tam a zpátky nerozbijete. Ale ne u všech přízí je to nezbytné. Zuze vlna od West Yorkshire Spinners hezky vzorovala i na patě, jak vidíte na fotce :)

A pokud zamýšlíte dát ponožky někomu jako dárek, určitě si pořiďte blokovač ponožek - po vyprání na něj ponožky navlékněte a nechte ja na něm uschnout. Získají dokonale profesionální tvar! 

Blokovače ponožek všech velikostí najdete tady

Tak co? Do jakého projektu se pustíte?


Náš seriál o pletení:

Učíme se plést - 1. část: Výběr příze

Učíme se plést - 2. část: Jehlice

Učíme se plést - 3. část: Vzorek

Učíme se plést - 4. část: Jaké k pletení zvolit jehlice?

Učíme se plést - 5. část: Co dělat, když nesedí vzorek?

Učíme se plést - 6. část: Nezbytnosti pro pletení 1