Tipy na praní pleteného oblečení

Jak o pletené projekty pečovat, aby dlouho vydržely?

Pletení je krásný koníček, ale občas docela zdlouhavý. Tu se vám nepovede vzorek a musíte si návod přepočítat, tu sice vyberete správnou velikost podle poctivě upleteného vzorku, ale někde jinde nastane chybička a stejně musíte párat, a tak dále, a tak dále. Upletení takového svetru může trvat i celé měsíce. Jak to pak zařídit, aby vydržel co nejdéle, když už jste se s ním tak nadřeli? Klíčem je správná péče.

Pro potřeby tohoto článku budeme psát o praní svetru, ale zmíněné principy se samozřejmě týkají jakéhokoli upleteného projektu, ať už jste si vyrobili šál, šátek, čepici, rukavice, ponožky, šaty, deku nebo cokoli jiného.

3

Různé materiály se chovají po vyprání a při nošení různě. Proto je ten vzorek, co jsme se o něm bavili, tak důležitý. A proto je tak důležité si ho po upletení i vyprat. A stejně tak si po dopletení musíte vyprat celý projekt.

Ale v čem? Určitě ne v pračce, to vám můžeme říct rovnou. Příze s úpravou superwash sice praní v pračce na vlněný program snesou, ale když už jste se se svým výrobkem tak dlouho mazlili a upletli každé oko, tak se s ním můžete mazlit i při praní, ne? Nebojte, není to žádná úmorná práce, kterou byste museli absolvovat po každém nošení, to zdaleka ne. 

Superwash úpravu mají například příze: Arwetta od značky Filcolana, příze Ultimate Sock a Mechita od značky Malabrigo, Dyed in the Wool od značky Spincycle Yarns, nebo naše novinka Merry Merino 220 od značky Kremke Soul Wool.

Jak často prát?

Vlna má tu skvělou vlastnost, že nedrží pachy, takže i když se ve svetříku zapotíte, nemusíte ho hned prát, stačí vyvětrat a nechat "vysmrádnout". Bude jako nový. My své výrobky pereme (v závislosti na tom, jak moc jsme je v sezóně nosily) zhruba jednou za sezónu. Jinak je necháváme jen dýchat a jen sem tam z nich něžně odstraníme žmolky odžmolkovacím nožíkem. Věřte tomu, že jim to stačí, a naopak vám budou vděčné za to, že je pořád netopíte ve vaně.

V čem prát?

Když už dojde na praní - ať už čerstvě po dopletení kvůli vyblokování (o kterém si povíme zase příště), nebo v rámci údržby při nošení -, volte vždy jemný prací prostředek. Na práškový zapomeňte rovnou. Pletené věci musíte prát ve vlažné vodě, do 30 stupňů maximálně a prášek, obzvlášť při praní v ruce, by se vám nemusel rozpustit a zůstal by vám ve svetru. A to nechcete.

Takže tedy gel. Na trhu seženete přehršel pracích gelů na jemné prádlo a vlnu, některé dokonce s přidaným lanolinem, což je určitě výhoda, ale jen se vždy ujistěte, že je ho tam dostatek. Často se totiž jedná o pouhý marketingový trik a v daném výrobku lanolin sice je, ale v tak malém množství, že jako by ani nebyl. Druhá věc, na kterou si dávejte u těchto přípravků pozor, je alergie. Na lanolin totiž můžete být, stejně jako na cokoli jiného, citliví, a i když za něj bude vlna ve vašem svetru vděčná, vaše kůže vám naopak nepoděkuje.

Mnohem důležitější jsou jemné mycí složky. Rozhodně žádné sulfáty - gel díky nim sice hezky pění, ale to zaprvé nepotřebujete (o to hůř se vám bude z pleteniny dostávat) a zadruhé je to jen psychologický efekt, v rámci mytí jako takového to ničemu nepomáhá.

2

My pereme v přípravku Soak, který najdete i v naší nabídce. Jeho složení je dostatečně jemné a vyvážené na to, aby splnil, co má, a zároveň minimalizoval možné problémy (ať už s alergií, nebo jinými nepříjemnými reakcemi). Navíc je bezoplachový, nemusíte tedy svetr máchat a horko těžko z něj gel vyplachovat. Stačí ho jednoduše nalít do vlažné vody, rozmíchat (nebo naopak nejprve nalít do lavoru gel a ten zalít vlažnou vodou), svetr do lázně ponořit, nechat ho tam si 10-15 minut hovět a je hotovo.

A co že to je tek Soak? To se dozvíte tady!

V naší nabídce najdete jedinečné kombinace podmanivých vůní (Poznámka na okraj: mokrá vlna smrdí jako ďas, s tím se nepopere žádný gel, ale po uschnutí už si tyhle vůně vychutnat můžete :)): 

Lacey: jarní květy + bergamot

Yuzu: citrus + drcený eukalyptus

Celebration: červený čaj

Fig: fíky + liči + pampelišky

Pineapple Grove: ananas + lilie

Nově u nás seženete taky vůni Wild Mint, která vás okouzlí svěžími tóny máty, pikantní pelargónie a citrusů.

A pokud máte citlivou pokožku, která reaguje i na parfemaci, sáhněte po Soaku Scentless, který je zcela bez vůně.

Velké Soaky najdete tady

Všechny vůně máme dostupné i v malých velikostech, abyste si mohli gel nejprve vyzkoušet a zjistit, jestli vám vyhovuje. Výhodou Soaku je mimo jiné i to, že je díky svému složení univerzální a můžete ho použít nejen na vlnu, ale obecně na jakékoli jemné oblečení, například sportovní.

Malé Soaky najdete tady

Poznámka: Na internetu občas narazíte na rady, že můžete svetry prát i v obyčejném šampónu nebo kondicionéru na vlasy, protože vlna jsou vlastně "ovčí vlasy". Osobně vám to nedoporučuji. Teoreticky je šampón opravdu "mycí gel" jako každý jiný, má mycí složky, pečující složky, parfemaci, a tím pádem, když není zbytí, můžete ho například na dovolené použít namísto sprchového gelu, ale k praní se moc nehodí. Každý šampón je jiný, některé jsou hydratační, jiné proteinové a tak dále, a právě jeho složení může výrazně ovlivnit výsledek. Například může být tak pečující, že vám nepůjde za nic na světě z pleteniny vymýt a svetr tak zůstane na omak jakoby mastný. Totéž platí pro kondicionér, možná ještě víc. Tyto přípravky jsou koncipované tak, aby vaše vlasy obalily - v lepším případě přírodními proteiny, v horším silikony - a stejně tak obalí i vlákna vašeho svetru. Jenže vlna absorbuje jinak než naše vlasy, takže výsledek může být opět "ulepený". A pokud použijete šampón nebo kondicionér se silikony, budete se jich zbavovat ještě dlouho.

Jak sušit?

Svetr, který vytáhnete z lázně, nikdy, opravdu nikdy neždímejte kroucením. A je úplně jedno, jestli je upletený ze lnu, bavlny, kašmíru, vlny, mohéru nebo čehokoli jiného. Kroucení je zkrátka "velký špatný". Namísto toho ho jemně vytáhněte z lázně (pozor, bude dost těžký), opatrně a co nejněžněji z něj vymačkejte vodu, a pak ho zarolujte do ručníku a trochu ho pomačkejte ještě v něm, aby ručník absorboval přebytečnou vodu. Ideální je si na zamotaný ručník kleknout.

Sušte vždy naplocho a na podložce, ne na sušáku (koneckonců to můžete zkusit, velmi rychle zjistíte, že to nejde a pletenina propadává a vlní se), ne na ramínku (to byste měli místo svetru šaty), jednoduše svetr rozložte do správného tvaru na pěnové podložky nebo karimatku. Nesušte ho na ručníku, protože si navzájem budou stále předávat vlhkost a krom toho, že bude sušení trvat věčnost, tak vám svetr taky pěkně zatuchne. Pěnové podložky nebo pěnová karimatka naopak vlhkost neabsorbují, proto se voda ze svetru rovnou odpařuje. Můžete taky vyzkoušet trik designérky Andrey Mowry, která sice suší na ručníku, ale na onen ručník natáhne ještě obyčejný odpadkový pytel, kterým vlhkost nepronikne a opět se odpařuje nahoru.

Existují také sušící síťky na sušák, seženete je v běžných domácích potřebách, ale ty mají tu nevýhodu, že na nich můžete jen sušit, ne blokovat. Pokud tedy máte svetr z materiálu, kterému musíte po vyprání trochu pomoct blokováním, budou vám k ničemu.

A co že je to to blokování a k čemu slouží? To si povíme zase příště :)


Náš seriál o pletení:

Učíme se plést - 1. část: Výběr příze

Učíme se plést - 2. část: Jehlice

Učíme se plést - 3. část: Vzorek

Učíme se plést - 4. část: Jaké k pletení zvolit jehlice?

Učíme se plést - 5. část: Co dělat, když nesedí vzorek?

Učíme se plést - 6. část: Nezbytnosti pro pletení 1