10 tipů a rad, jak správně vybrat barvy

Znáte to. Přijdete do obchodu a tam na policích leží všechny barvy duhy. Každá je specifická, každá sama o sobě krásná, každá vás něčím nadchne. Ale která je ta pravá? Máme pro vás pár tipů na výběr!

2_1

1. Prozkoumejte svou barevnou typologii

Jste letní typ, zimní, jarní, podzimní, sedí vám pleti studené tóny nebo teplé? To vše můžete zjistit z barevné typologie. Dneska se dá udělat už i po internetu, ale připravte se na to, že to nikdy nebude stoprocentní. Zároveň se sice můžete dozvědět, že byste měli nosit růžovou v tom a tom odstínu, ale odstínů růžových jsou spousty, výrobci používají různé barvy a barvy taky různě chytají na různé příze, takže tu svoji přesnou nejspíš nikdy nenajdete. Proto:

2. Řiďte se instinktem

Občas člověku nejlépe poradí vlastní oči a to, jestli se v dané barvě "cítí" nebo "necítí". V kamenné prodejně přesně proto máme zrcadlo, abyste si mohli přízi přiložit k obličeji a prohlédnout se na denním světle. Obvykle pak velmi rychle vidíte, jestli je to velké NE, nebo naopak ano.

3. Najděte si poradní orgán

Pokud vlastním očím a instinktu z jakéhokoli důvodu nevěříte, vezměte s sebou rádce, kterému důvěřujete. Ale... a teď ta důležitá část: věřte mu! Od toho jste si ho s sebou vzali, ne? A pokud nemáte nikoho po ruce, svěřte se nám, rády poradíme.

4. Inspirujte se jinými pletaři a pletařkami

Pokud ještě nejste registrovaní na Ravelry, vřele to doporučujeme. Nejenže je to kouzelná studnice návodů, mezi nimiž najdete i návody zadarmo nebo v češtině, ale taky propojuje pletaře a pletařky z celého světa. Kdykoli zvažujeme nějaký návod, rovnou jdeme do sekce "projekty" a podíváme se na to, jak ho pletli ostatní. Zaprvé můžete omrknout, jestli střih sedí i na jiné postavy než na postavu designéra a designérky, a taky se můžete inspirovat barevnými kombinacemi ostatních.

5. Zamyslete se nad zbytkem šatníku

Často se stává, že vás nějaká barva uhrane, protože "z takové ještě nic nemáte". Ale... možná to má své opodstatnění. Možná obvykle nic podobného nenosíte, nebudete ji mít k čemu vzít a hotový svetr, čepice, šála, budou ležet ve skříni. Takže vždycky berte v potaz, k čemu daný kousek půjde, ideálně ho mějte třeba i s sebou (ačkoli kdo by se v srpnu tahal se zimním svetrem, že ano?).

1

6. Jak zvolit kontrast

Tohle je už takový trochu specifický tip týkající se například proužků nebo vyplétání. Pokud se chystáte tvořit barevný projekt, v prvé řadě si ujasněte, jestli chcete, aby barvy svítily, nebo aby spíš tak nějak hezky zapadaly jedna v druhou. A podle toho vybírejte. Na fotce výše má na sobě Zuza svetr Jingle od Isabell Kraemer, kde zvolila spíše tlumenější kontrast, zatímco Bětka napravo si upletla "svítivější" kontrastní svetr Talkeetna od Caitlin Hunter.

Kontrast, říkáte si, to je hračka - černá, bílá, tmavá, světlá. Ale pozor, není tomu tak vždy. Občas narazíte na dvě barvy, které vám na první pohled vedle sebe "razí" a pak upletete pár řad a máte pocit, že vás šálí zrak. Vezměte si například klubíčka z našeho setu na šátek Bluegrass: nalevo máte teplou hnědou se studenou světle modrou, napravo stejnou hnědou s teplou modrou.

3_3

Přijde vám, že jsou kontrastní obě? Kdykoli si nebudete jistí, vyzkoušejte náš trik. Vyfoťte si příze vedle sebe a pomocí filtru v mobilu upravte fotky na černobílou variantu. A najednou uvidíte kontrast naprosto jasně. Nalevo je teď tmavá a světlá, zatímco napravo dvě tmavé. Kontrast hnědé s teplou modrou by tudíž nefungoval - respektive by nebyl tak výrazný.

4_1

7. Světlé vs. tmavé barvy v textuře

To bychom měli výběr barev do výpletu, ale co jednobarevné projekty? Pokud milujete tmavé barvy a zásadně brousíte k policím s černou, tmavě šedou, námořnicky modrou a tmavě zelenou, pak myslete na to, že těmhle barvám nejvíc sluší jednoduché projekty nebo naopak ty kontrastní. Jakmile se s nimi pustíte do textury, nebo copánků, bude to víceméně plýtvání silami, protože vám veškerý 3D efekt spolknou a jako byste žádné copánky ani nikdy nepletli. Na textury se proto hodí víc odstíny světlé, které nechají vlnu vyniknout a kreslit vzor. Na fotce můžete vidět například naše svetry podle návodu Oksa od Caitlin Hunter.

Newsletter-9

8. Ručně barvená, nebo ne?

S ručně barvenou přízí se to má tak... záleží kus od kusu. Dá se vybrat ručně barvená příze, se kterou dosáhnete ostrého kontrastu, dá se vybrat taková, která vytvoří kontrast slabší, to je asi stejné jako u všech jiných přízí. Ale jednu obecnou radu pro vás máme: pokud pletete s ručně barvenou přízí, pleťte vždy rovnou se dvěma nebo třemi klubky najednou a střídejte jednotlivá vlákna - vlastně budete tak trochu plést proužky nebo fade. Důvod je prostý. I v rámci jedné šarže může barvíři ujet ruka a mezi přadeny může být docela rozdíl. I kdyby jen na konci a na začátku. V pletenině pak budete mít ostrý přechod, který opravdu nechcete. 

Na fotce můžete nalevo vidět Zuzin Gr8 Gingham Raglan od Jessie Maed, který si upletla z příze Dyed in the Wool od značky Spincycle Yarns, napravo má na sobě Bětka top Navelli od Caitlin Hunter z příze Soft & Springy od značky Qing.

Newsletter-11

9. Vybírejte rozumně a mějte rezervu

Tenhle tip platí pro všechny příze a ty ručně barvené stonásobně. Pořiďte si vždy správné množství na celý projekt. Designéři v návodech často spotřebu trochu nadsazují, abyste měli rezervu na vzorek nebo prostě jen kdyby náhodou, ale není to pravidlem a nedělají to všichni. Nechceme vás nijak tlačit k nadměrnému utrácení, to vůbec, a radíme to vždy i v prodejně. Pokud jste si jistí, že vám to stačit bude, nemusíte kupovat o klubko víc, ale my osobně raději bereme víc a ze zbytku pak uděláme někomu čepici, ponožky, nebo ho použijeme do výpletu nebo na proužky. Není totiž nic horšího než skončit 5 centimetrů před lemem rukávu a zjistit, že přízi, ze které pletete, už nikde neseženete a nová šarže má trochu jiný odstín. Takže vybírejte rozumně a zbytečně neutrácejte... ale mějte rezervu.

10. Nebojte se experimentovat!

Na pletení je krásné, že si každý projekt můžete vyrobit na míru. A to včetně barev. Toužíte po neonově žluté šále se zeleným mohérem a všichni vám to vymlouvají? Nenechte se odradit a zkuste to! Co nejhoršího se může stát? Tak budete mít neonově žluté klubko a zelený mohér, které určitě použijete jindy, nebo vyměníte s jinou pletařkou či pletařem. Ale aspoň budete vědět, že jste to zkusili. Je to váš čas a práce, věnujte je něčemu, co ve vás probouzí nadšení a radost. O to tu přece jde :)


Náš seriál o pletení:

Učíme se plést - 1. část: Výběr příze

Učíme se plést - 2. část: Jehlice

Učíme se plést - 3. část: Vzorek

Učíme se plést - 4. část: Jaké k pletení zvolit jehlice?

Učíme se plést - 5. část: Co dělat, když nesedí vzorek?

Učíme se plést - 6. část: Nezbytnosti pro pletení 1

Učíme se plést - 7. část: Úskalí malých projektů a jak je plést