Pletení v létě - jaké příze jsou nejvhodnější?

Letní pletení a háčkování může být docela zrádné… teploty začnou stoupat a člověk se začne péct - vlna je, jak známo, hřejivý materiál, což nám všem za podzimních plískanic a chladných zimních večerů přijde nepochybně vhod, ale v létě už to taková sláva není. 

S čím tedy v létě plést a háčkovat?

Alternativ pro letní tvoření je celá řada. Přírodní materiály jsou obecně prodyšné a regulují teplotu lépe než polyester, takže si stačí jen vybrat! Nebo můžete oblečení přes léto zcela odložit a vyřádit se na doplňcích - taštičkách, košících a podobně. I na ty se totiž "letní" materiály díky své pevnosti a odolnosti výborně hodí. 

Léto, tenčí materiály - musím sáhnout po menších jehlicích? To přece budu plést věčnost!

Ale vůbec ne! Jistě, pokud chcete mít pleteninu pevnou a co nejméně průhlednou, budete muset sáhnout po menších jehlicích, ale... Letní projekty bývají zaprvé obecně rychlejší i na menších jehlicích (protože se nemusíte obtěžovat s rukávy) a zadruhé můžete sáhnout i po větších jehlicích a udělat si síťovaný top nebo přehoz, který bude hotový raz dva!

A z čeho tedy můžete vybírat?

LEN

E80A7533-2

Len se získává z vláken lněné rostliny (Linum usitatissimum). Jeho výroba začíná sklizní rostlin, potom následuje máčení, lámání a tkaní vláken. Je známý svou vysokou pevností, odolností a schopností absorbovat vlhkost, a právě díky tomu je ideální pro letní pletení a háčkování.

Je prodyšný a má chladivý efekt, což za tropických dní a nocí obzvlášť oceníte. Na první dotek bývá poměrně tuhý, některé značky vám mohou připadat vyloženě jako šňůry na prádlo, ale nošením a praním změkčuje a je čím dál jemnější a splývavější. Jinak ale při praní len moc nepovolí, má tendenci spíše držet tvar, proto s tím počítejte při výběru velikosti.

Len ve Woolpointu

Samy len milujeme a rády po něm přes léto saháme. Naším favoritem je 100% len Antigone od značky De Rerum Natura, který je složený z deseti pramenů krouceného česaného lnu, působí hladce, hedvábně a svěže a má neuvěřitelný lesk. Můžete vybírat z příjemně tlumených i sytých barev, přesně podle svého gusta a už při pletení si můžete užívat, jak vám měkne v prstech.

Antigone je navíc trochu silnější, takže můžete plést i na jehlicích velikosti 3,5 mm (podle toho, jak hutnou pleteninu chcete mít) a prodává se ve stogramových klubkách, takže na tílko/tričko s krátkým rukávem velikosti M/L vám bohatě vystačí tři klubíčka.

Antigone najdete tady

E80A7567-2

V nabídce máme taky 100% len Løvetand od značky CaMaRose. Tato příze je spřádaná z organických lněných vláken do jemných řetízků, což typicky tuhá vlákna mírně změkčuje. I tak je ale na ni spoleh, pokud jde o pevnost a odolnost lnu. Sáhnout po ní můžete nejen na projekty určené k nošení, ale výborně poslouží taky při pletení a háčkování doplňků - plážových tašek, peněženek a dalších kousků, od kterých vyžadujete pevnost.

Na tílko/tričko velikosti M/L vám vystačí 6-7 klubíček, na menší projekty, jako jsou peněženky nebo taštičky, stačí 2-3 klubka.

Løvetand najdete tady

HEDVÁBÍ

Hedvábí je další z přírodních letních materiálů s vynikajícími termoregulačními schopnostmi. V létě chladí, v zimě hřeje a těší oko i pokožku jemností a leskem. Získává se z kokonů bource morušového, ale takové u nás nenajdete!

Hedvábí ve Woolpointu

E80A7550

V naší nabídce seženete 100% hedvábí Pure Silk od značky Knitting for Olive, jedná se však o hedvábí buretové, ekologicky a šetrně získávané až ze zbytků vláken - kukly se nechají nejprve dorůst a odletět, a teprve potom, z kratších kousků vláken se spřádá nová příze. Pure Silk má díky tomu rustikálnější vzhled a ne takový lesk jako klasické hedvábí, vynahrazuje to však měkkostí, jedinečnými barvami a splývavostí, které není rovno!

Z Pure Silku si můžete uplést letní tílka, trička, ale i šátky nebo přehozy na chladnější letní večery. Je lehounké jako pírko a při nošení ho téměř neucítíte.

Na tílko/tričko velikosti M/L vám bohatě vystačí 4 klubíčka, hedvábí po vyprání docela povolí, tak na to při pletení a háčkování myslete. My z něj máme například upletené tričko Laia od Isabell Kraemer nebo Cumulus Tee od PetiteKnit.

Newsletter-2

Pure Silk najdete tady

SMĚSI PŘÍZÍ

Výhodou letního pletení jsou taky různé směsi přízí, které nabízejí to nejlepší ze všech světů. Pokud vám len přijde moc tuhý a nepracuje se vám s ním dobře, můžete zvolit přízi s příměsí lnu, která nabídne ve výsledku pevnost a odolnost pleteniny, ale pracovat se s ní bude mnohem příjemněji. Například takové Allino od značky BC Garn je tvořené z 50 % bavlnou a z 50 % lnem, takže se s ní plete jedna báseň, a nošením ještě víc změkne a zjemní. Díky bavlně je navíc pružnější, ale díky lnu současně pevné, takže po vyprání drží tvar a nepovolí tolik jako bavlna. Proto na to opět myslete při výběru velikosti.

E80A7538-2

Je prodyšné a měkké a skvěle se hodí i na dětské oblečení - navíc ho seženete v krásných, živých barvách s jemným melírem, který výsledným projektům dodává na zajímavosti! Taky k sobě jednotlivé barvy skvěle ladí, takže pokud jich vás osloví vícero, můžete si uplést něco pruhovaného. Například Zuza z něj má upletené pruhované tričko On the Beach od Isabell Kramer.

IMG_1707

Na tílko nebo tričko velikosti M/L vám vystačí 6-7 klubíček, na menší projekty, jako jsou peněženky, tašky nebo košíky stačí klubek méně.

Allino najdete tady

E80A7562

Další směsovou přízí v naší nabídce je Trio 2 od Isageru, které tvoří z 50 % len, ze 30 % bavlna a zbývajících 20 % tencel. Opět si díky tomu můžete užít odolnost a pevnost lnu, změkčenou jemností a splývavostí bavlny. Trio 2 můžete navíc kombinovat s jinými přízemi, oblíbená kombinace je Trio 2 s Alpacou 1 taky od značky Isager, ze které si můžete uplést například tričko Shore Tee od Anne Ventzel.

Na tričko velikosti M/L vám bude stačit 6 klubíček, na Shore Tee použila Bětka 6 klubek Tria 2 a 2 klubka Alpacy 1.

Trio 2 najdete tady

E80A0165-3