Jak na hřejivé a nadýchané projekty

Hlavní pletařská sezóna je za rohem a to je skvělá příležitost nahodit si něco hřejivého, aby vás zima nezastihla nepřipravené. Jak na to?

Když si chcete uplést něco teplejšího, samozřejmě se nabízí zvolit silnější přízi. Ale to nemusí být vždycky to nejlepší řešení. Čím silnější příze, tím je taky těžší, takže se nemusí hodit na určité projekty - například delší svetry, které by se mohly prověsit, nebo dlouhé šály, které pak pod nic nedáte. Nicméně tohle dilema se dá vyřešit celkem šalamounsky. Můžete si totiž uplést něco teplého a zároveň lehkého a nadýchaného. Jak? Zapojte do hry chlupatější, tenčí příze!

4_2

Jakou přízi zvolit?

Můžete se vydat v zásadě dvěma směry. K mohéru nebo jeho alternativám.

Mohér je vlákno angorské kozy a poznáte ho celkem snadno podle toho, jak je chlupatý. V naší nabídce najdete mohér kombinovaný s hedvábím, například Tilii od značky Filcolana, nebo Silk Mohair od značky Isager. Jedná se o tenounké vlákno "obalené" jemnými chloupky, které pletenině dodávají nadýchanost a hřejivost, protože výborně drží tělesné teplo. 

Pokud vás ale mohér kouše, nebojte se vyzkoušet alternativy. Například Baby nebo Suri Alpaca má kratší chloupek, takže neštípe zdaleka tolik - v naší nabídce najdete Organic Brushed Alpacu od značky KAOS YARN, nebo můžete sáhnout po Midnatssolu od značky CaMaRose, což je směs baby alpaky, merina a tencelu. Zároveň ale nezapomínejte, že každý mohér je jiný. Že vás kouše jeden, neznamená, že vás budou kousat všechny. Ani zdaleka. Chce to zkrátka zkoušet :)

Jak s mohérem pracovat?

Plést můžete klidně jen z mohéru, nebo dvojitě z mohéru, ale jeho pozitiv asi nejvíc využijete, když ho zkombinujete s další, o něco silnější přízí. Potom můžete dosáhnout toho, že budete mít čepici, šálu, svetr, které budou stejně hřejivé, jako kdybyste je pletli například z příze síly DK, ale budou mnohem, mnohem lehčí a nadýchanější.

Pletení s mohérem je vždycky zábava, pokud zrovna nepotřebujete párat, to je... uznáváme... peklo :) Pro mě osobně je nejzábavnější volba barvy. Při pletení dvojitě se vám totiž rozevírá celá škála vzrušujících možností. Můžete si mohérem základní barvu ztmavit, můžete ji prosvětlit, melírovat, vytáhnout studený nebo naopak teplý podtón a tak dále, a tak dále. Všímejte si hlavně toho, jestli je barevné i vlákno vespod, nebo jen ony chloupky dokola, to totiž rozhoduje o tom, jestli bude výsledek více či méně melírovaný a sytý

Newsletter-19

Zuza ve svém Brightfeatheru od Jennifer Steingass zkombinovala světlounce růžový mohér se světle šedým merinem, zatímco Bětka si upletla Cardi-V Neck od Anne Ventzel ze světle hnědého mohéru zkombinovaného se světle hnědým a světle zeleným mohérem. A jak vidíte v obou případech, Zuzina růžová i Bětčina zelená v projektu jen tak trochu pableskují.

A teď se ale podívejte na to, jak proměnila následující příze Organic Brushed Alpaca od KAOS YARN. Nalevo je ručně barvené merino naší značky Zufibres se zelenou Baby Alpacou v odstínu Generous, napravo je pak Mechita od Malabriga v odstínu Indiecita spolu s fialkovou Baby Alpacou Spiritual. Jak můžete vidět sami, v obou případech připletená alpaka vytvořila něco úplně jiného a jedinečného.

Newsletter-20

Suma sumárum, mohéru se vůbec nebojte. Nebojte se ho připlétat k jiným přízím, nebojte si s ním hrát. Naopak. Nenechte se omezovat pletením jen tón v tónu, zkuste experimentovat a sáhnout třeba po zcela kontrastní kombinaci!

Je to skvělý a zábavný způsob, jak lehce vykouzlit něco originálního, hřejivého a nadýchaného. A jestli patříte mezi citlivější typy, určitě vyzkoušejte alternativy mohéru, především zmíněnou Organic Brushed Alpacu - v kombinaci s merinem (ať už vícenitkou, nebo naopak jednonitkou) funguje naprosto božsky a díky sytým odstínům vám pomůže vytáhnout z podkladové příze přesně to, co z ní vytáhnout chcete. Výsledek je jedinečný, měkoučký a lehký jako pírko.

Máte doma svetr z mohéru, který vás nepříjemně kouše? Zkuste ho vyprat v Soaku!


Kam dál? Můžete si přečíst například našich 10 tipů na výběr barev, nebo 5 věcí, na které myslet při pletení ponožek!


Náš seriál o pletení:

Učíme se plést - 1. část: Výběr příze

Učíme se plést - 2. část: Jehlice

Učíme se plést - 3. část: Vzorek

Učíme se plést - 4. část: Jaké k pletení zvolit jehlice?

Učíme se plést - 5. část: Co dělat, když nesedí vzorek?

Učíme se plést - 6. část: Nezbytnosti pro pletení 1

Učíme se plést - 7. část: Úskalí malých projektů a jak je plést

Učíme se plést - 8. část: Nezbytnosti pro pletení 2