KAOS YARN a její barevná typologie

V našem sortimentu přibyla nová značka - KAOS YARN. Pojďte jí spolu s námi nakouknout pod pokličku!

KAOS YARN a barevná typologie

Vize KAOS YARN je postavená na konceptu barev. Na tom, jak nám můžou barvy měnit náladu, dodávat energii, nebo nás naopak zklidňovat v náročných situacích. A na tom, co o nás naše oblíbené barvy vypovídají. Barevnice je sestavená od tlumených, klidných tónů až po zářivě syté, ve kterých upoutáte pozornost!

E80A1657-2

Značka KAOS YARN si zároveň potrpí na udržitelnosti. Příze jsou vyráběné z nejkvalitnějších přírodních vláken, která jsou rozložitelná a příjemná na nošení. Při výrobě dbá na dobré životní podmínky zvířat i environmentální stopu. Což znamená absolutně žádný mulesing a žádná úprava superwash (takže perte jen a pouze v ruce, na pračku nekoukejte ani zpoza rohu!).


Vyzkoušejte prát v Soaku, který je šetrný nejen k pokožce a pletenině, ale i k vaší peněžence. Více o Soaku se dozvíte v článku, který jsme věnovaly praní pleteniny.

Soak seženete tady!


Předení přízí od KAOS YARN probíhá v rodinné přádelně v Peru, která má fair trade certifikaci a dohlíží na dobré pracovní podmínky pro všechny, kdo s přízí pracují. Barvení pak probíhá v Evropě a dodržují se při něm ty nejpřísnější evropské standardy - barvy jsou netoxické a ekologické. O tisk se stará Danish Swan Eco Label a využívaný papír má certifikaci FSC. Při rozesílání objednávek pak KAOS používá recyklovaný materiál, který, kde je to možné, používá opakovaně.

Tak co? Máme vaši pozornost? Tak si pojďme rozebrat příze, které zatím najdete v naší nabídce.

Organic Soft Merino je příze tloušťky fiingering, vyrobená ze 100% bio merina bez mulesingu. Na nošení je příjemná, nekouše a hodí se na širokou škálu projektů, včetně dětského oblečení.

Organic Soft Merino seženete tady

E80A1606

A toto měkounké merino jsme doplnily ještě přízí Organic Brushed Alpaca, což je 100% alpaka vyrobená se směsi plemen Baby Alpaca a Suri Alpaca. Je hebounká a lehká jako obláček, ale přitom neztrácí svůj charakteristický chloupek, díky kterému je pletenina nadýchaná a příjemně hřejivá. Pokud vás kouše mohér, dokonce i ten nejjemnější, a jiné alternativy vám nepřirostly k srdci, pak je alpaka právě pro vás!

Organic Brushed Alpacu najdete tady

E80A1671

No a co tedy ty barvy?

Jak už jsme řekly, vize KAOS YARN je postavená na barvách a jejich jedinečném efektu na lidskou psychiku. V tuto chvíli pro vás máme barev hned 20, tak si je pojďme rozebrat! Vypůjčíme si texty z webu KAOS YARN - kdybyste si o barvách chtěli přečíst víc, navštivte jejich web :) A nezapomeňte, že nejde jen o to, co o vás vypovídá barva, která se vám líbí, to o sobě totiž už nejspíš dávno víte. Zkuste si naopak vybrat barvu, která ztělesňuje vlastnosti, co vám chybí, nebo byste je v sobě chtěli podpořit. Protože barvy tu moc opravdu mají.

GENTLE 

Růžová je směsicí červené a bílé, což obrací vlastnosti červené vzhůru nohama. Z vášně se stává něha a růžová tak vyvolává pocity klidu, romantiky, péče a útěchy

Pokud vás oslovila právě barva Gentle: Jste tichý, romantický typ se smyslem pro estetiku. Rodina je pro vás důležitější než kariéra a dáváte si záležet na tom, aby se u vás každý cítil jako doma. 

Pokud chcete být víc Gentle: Barva Nostalgic má v sobě taky nádech romantiky. Barvy Sincere a Kind se soustředí na oddanost a ohleduplnost. Charming, Sparkling, Cool a Sunny zase umějí všechny vykouzlit dobrou atmosféru!

E80A1738-3

KIND

Modrá vyvolává klid a spojujeme si ji s věrností, uzavřeností a logikou. Tento pastelovější odstín přenáší pozornost na lidi kolem vás. 

Pokud se vám líbí Kind: Umíte hledat řešení problémů ostatních a naplňovat jejich potřeby. Jste velmi vnímaví, dokážete vidět věci očima druhých a záleží vám na tom, aby se cítili dobře. Máte rádi dochvilnost a řád a díky vašemu pozitivnímu náhledu na svět vám lidé důvěřují. Své přátele si však vybíráte obezřetně, protože víte, že jim budete chtít věnovat svou maximální pozornost.

Pokud chcete být víc Kind: Fair dokáže vidět věci optikou druhých. Enigmatic, Sincere a Generous investují do vztahů a Gentle a Charming pečují o druhé.

E80A1737-3

FORTUNATE

Žlutá je barva optimismu, radosti, kreativity a osvícení. Ve zlatém podtónu není naivní a ví, že za vítězství se musí bojovat. Jen vítězové totiž získají zlato! 

Pokud se vám líbí Fortunate: Jste optimisté, ale zároveň tak trochu realisté. Všechno nemůže být vždycky zalité sluncem, ale jste ochotní tvrdě bojovat za vlastní štěstí. Tvrdá práce vám přinesla moudrost a sebejistotu a vaše neklidná povaha vás táhne ještě dál, vstříc prosperitě a pohodlnému životu. 

Pokud chcete být víc Fortunate: Confident dodává sebejistotu, Glamorous zase soustředěnost na kvalitu. Generous zase pomáhá soustředit se víc na úspornost a finanční stránku rozhodování.

E80A1735-3

CHARISMATIC

Kombinace červené, růžové a magentové symbolizuje vášeň, obměnu, kreativitu, vděčnost a jistotu, která může podpořit vaši sebedůvěru! 

Pokud se vám líbí Charismatic: Umíte k sobě lidi přitáhnout a máte talent na rozbíjení starých pořádků v honbě za svými sny. Vždycky najdete řešení, když se už zdá všechno ztracené, dokonce i pod tlakem. Pohání vás vášeň, a když náhodou cítíte, že z vás vyprchává, nacházíte útěchu v rutině, seznamech a plánování, dokud vás něco znovu nenakopne.

Pokud chcete být víc Charismatic: Passionate dodává energii s příklonem k té mužské. Confident umí naplnit vlastní potenciál a Delicate dokáže rozvážně kráčet kupředu.

E80A1732-3

GENEROUS

Zelená je barva života, zdraví, vitality, komunity, přírody a růstu. Má ctižádost, strategii a štědrost, obzvlášť v tmavších tónech. Tento teplý odstín s hnědými podtóny dodává štědrosti, zemitosti a soustředěnosti

Pokud se vám líbí Generous: Jste napojení na přírodu, jejíž odolnost a štědrost souzní s vaší duší. Zapojujete se do komunity a dáváte přednost pracem, které mají vyšší smysl. Je pro vás důležitější nějakou situaci zlepšit, než řešit, co přesně se pokazilo.

Pokud chcete být víc Generous: Zealous se taky zapojuje do společnosti, Genuine a Fortunate jsou štědré a autentické. Enigmatic, Sincere a Kind se soustředí na závazky a vztahy.

E80A1729-3

VIVACIOUS

Opět zelená, tedy život, zdraví, vitalita, komunita, příroda a růst. Zelená je optimistická sama o sobě, a když je světlejší, stává se energickou, naivní a hravou.

Pokud vás oslovila Vivacious: Jste pozitivní a máte hravý přístup k životu. Nejste rádi smutní, vážní nebo zadumaní. Sice umíte plánovat a plánů se i držet, ale nevadí vám se od nich čas od času odchýlit a chovat se spontánně.

Pokud chcete být víc Vivacious: Zealous se ráda zapojuje do společnosti, Optimistic a Confident sdílejí pozitivní přístup k životu a zvídavost. Fresh a Bubbly rády zkoušejí nové věci.

E80A1728-3

PASSIONATE

Červená symbolizuje vášeň, odvahu, provokaci, agresi, sílu a úspěch. A to ve velkém. Červená vám rozbuší srdce a zostří smysly, abyste snáze přišli na to, po čem vaše srdce touží. 

Pokud se vám líbí Passionate: Jste odvážní a nevadí vám riskovat. Vždycky totiž uspějete. Víte, co chcete, a s ničím menším se nespokojíte. Rádi provokujete, rutina vás nudí, a když vám dojde trpělivost, jen zřídka trpíte v tichosti. Umíte však své problémy vyřešit rychle a posunout se dál.

Pokud chcete být víc Passionate: Gracious se drží nohama na zemi a miluje rodinu. Charismatic se snaží naplnit svůj plný potenciál, ale více ženskou cestou. Courageous je taky energická a ráda poznává nové lidi.

E80A1726-3

MAGNIFICENT

Fialová je směsicí červené a modré, což k sobě přivádí naprosté protiklady. Vášeň a klid. Jejich smísením dostanete auru moudrosti, spirituality, kreativity a luxusu. Ve fialové se ukrývá spousta sebejistoty a sebevědomí a je extrovertnější než chladnější fialkové tóny. 

Pokud se vám líbí Magnificent: Máte silné emoce a pevné zásady. Kolísáte mezi extrémy - jednou překypujete energií, pak se potřebujete stáhnout do sebe a v klidu přemýšlet. A právě tento vnitřní rozpor vám může pomoci vyjádřit umělecká činnost. Řídíte se intuicí a nezáleží vám na názoru ostatních. Vaše tajemná a dramatická aura na ně však zároveň působí jako magnet.

Pokud chcete být víc Magnificent: Charismatic vám umožní prozkoumat vlastní potenciál. Divine se klaní k jedinečnosti a kreativitě. Delicate využívá kreativitu k nalezení vnitřního klidu a Fierce se nebojí jít si za štěstím.

E80A1723-3

DIVINE

Opět fialová, ale tentokrát tmavě fialková. Opět tedy splynutí dvou protikladů, ale tentokrát s nádechem perfekcionismu a extroverze

Pokud vás oslovuje Divine: Jste energičtí a extrovertní, ale máte taky introvertní stránku a občas se potřebujete stáhnout do sebe. Tíhnete k umění, které vám pomáhá tuto vnitřní bouři vyjádřit a zkrotit. Na názorech ostatních vám nezáleží, přestože je vaše tajuplnost láká. K tělu si však pustíte málokoho.

Pokud chcete být víc Divine: Magnificent a Celestial mají stejný spirituální záběr a sklon ke kreativitě. Electric a Intuitive mají smysl pro sebeuvědomění a naslouchají smyslům.

E80A1721-4

ELECTRIC

Tahle modrá v sobě má dotek fialkové, která do obvyklých kvalit modré - sebeuvědomění, věrnosti a smyslu pro logiku - vnáší kreativitu a intuici. Je to vynikající předěl mezi racionálním a intuitivním myšlením, což této barvě dodává sílu. Není divu, že se jí říká "královská modř". 

Pokud se vám líbí Electric: Rozumíte složitým konceptům a teoriím a máte skvělé nápady. Nejde vám však o slávu, ale o větší společný cíl. Máte úzký kroužek pečlivě vybraných přátel, který vám pomáhá dosáhnout větší síly a moudrosti. Máte elegantní, sebejisté vystupování, které k vám láká ostatní. Jste sebejistí, ale ne arogantní a lidé z vás cítí, že si jich i vašeho přátelství vážíte.

Pokud chcete být víc Electric: Enigmatic dodává intelekt a Divine sebeuvědomění. Confident umí přinášet neotřelé nápady. Charismatic se soustředí na plnění vlastních snů.

E80A1718-3

CONFIDENT

Žlutá symbolizuje optimismus, vřelost, radost, kreativitu, sebevědomí a zvídavost. Už odedávna je v mnoha kulturách vnímána jako barva božského světla, intelektu a moudrosti. 

Pokud se vám líbí Confident: Máte pozitivní přístup k životu a k lidem a okolnímu světu přistupujete se zvídavostí. Záleží vám na pravdě a rádi přichází s inovativními vylepšeními, o které se dělíte s ostatními. Snažíte se prozkoumat svůj potenciál a stejně tak ho odhalit v ostatních. Vyčníváte z davu a sálá z vás sebejistota, zároveň však podporujete jiné a kam přijdete, tam je hled lepší nálada. Přestože se ve společnosti cítíte jako ryba ve vodě, dáváte přednost menším, semknutějším skupinám lidí, jimž se můžete otevřít. 

Pokud chcete být víc Confident: Optimistic vám dodá stejné vlastnosti, jen s větší lehkostí. Courageous taky přináší pozitivní přístup, elán a zlepšuje náladu. Zealous a Vivacious symbolizují optimismus, extroverzi a jiskru.

E80A1715-3

SPIRITUAL

Opět fialová, směsice červené a modré, tedy smísení dvou protikladů. Jejich spojením vzniká mocná atmosféra moudrosti, spirituality, kreativity a luxusu. V levandulových tónech se přiklání víc k romantice a světlu a je snáze ovlivnitelná

Pokud vás oslovuje Spiritual: Jste citlivý typ, který často rozjímá nad velkými životními otázkami. Na svět nahlížíte přes zvláštní filtr, který těžkosti proměňuje v krásu, máte smysl pro estetiku a zkrášlovat vaše okolí je pro vás forma meditace. Záleží vám na zdvořilosti a dobrých mravech, a pokud jsou zasloužené, nešetříte komplimenty. Cesta k vašemu srdci vede skrz romantiku, květiny a večeře při svíčkách.

Pokud chcete být víc Spiritual: Divine přináší koncentrovanou moc jedinečnosti a tajemna. Gentle a Charming tíhnou k romantice a ženskosti. Intuitive dodává intuici.

E80A1712-3

CHARMING

Další růžová, směsice bílé a červené, což obrací vlastnosti červené naruby. Z vášně se stává něha a růžová barva tak symbolizuje klid, roztomilost, romantiku, péči a útěchu. V této je navíc špetka oranžové, což jí dodává nádech extroverze, spontánnosti a radosti ze života

Pokud se k vám promlouvá Charming: Jste romantický typ se smyslem pro estetiku a umíte si poradit v každé situaci. Rodina je pro vás důležitější než kariéra, a s láskou pečujete o lidi, kteří vám přinášejí klid a na které se můžete spolehnout, když jde do tuhého. Jste okouzlující a ostatní si umíte získat i pouhým úsměvem nebo mrknutím. Není divu, že máte mnoho obdivovatelů.

Pokud chcete být víc Charming: Gentle pečuje o své milované, stejně jako Gracious, která navíc stojí nohama pevně na zemi. Nostalgic dodává romantiku a Sparkling umí navodit příjemnou atmosféru.

E80A1710-3

COURAGEOUS

Oranžová je směsicí žluté a červené, které obě zastupují sebejistotu, kreativitu, extroverzi, vášeň a nebojácnost. Jejich spojením vynikají především odvaha, inovace, schopnost komunikace a vnímavost vůči ostatním. 

Pokud se vám líbí Courageous: Nebojíte se mluvit před lidmi. Vrháte se do nových dobrodružství s neotřesitelnou vírou, že všechno dobře dopadne. Jako byste ani nevnímali překážky, které nám život staví do cesty. Jdete vpřed zcela beze strachu. Jste týmový hráč, k lidem přistupujete s otevřenou náručí a vaše energie, spontánnost a vřelá povaha jim přináší inspiraci.

Pokud chcete být víc Courageous: Sparkling se soustředí na radost z přítomnosti. Fierce a Bubbly chvilku neposedí. Passionate má odvahu a je tělesně založená. Generous zase pečuje o komunitu.

E80A1708-3

SPARKLING

Další oranžová, tedy směsice žluté a červené, které zastupují odvahu, inovaci, komunikaci a vnímavost. V tlumenějším tónu dostává nádech hravosti a naivity.

Pokud se vám líbí Sparkling: Jste spontánní a rádi zkoušíte nové věci. Jste cílevědomí, ale trochu netrpěliví, chcete, aby vaše úsilí neslo ovoce rychle. Vaše představa ideálního večera je spontánní setkání s přáteli nebo sousedy se spoustou dobré nálady a smíchu. Jste týmový hráč, lidé s vámi pracují rádi, protože je vaše dobrá nálada nakažlivá a umíte navodit pohodovou atmosféru.

Pokud chcete být víc Sparkling: Courageous si potrpí na spontánnost a velké společenské akce. Charming a Bubbly si umějí vychutnat kouzlo okamžiku. Vivacious a Zealous jsou energické a dbají o komunitu.

E80A1706-3

MYSTERIOUS

Černá znamená absenci světla, ale při malování se dá vytvořit všemi barvami a má tudíž široký záběr - může být ničím i vším, což jí dodává hloubku a moudrost. Vyzařuje z ní autorita, vážnost, moc, čest a tajuplnost a dá se použít jako štít před okolním světem. 

Pokud k vám promlouvá Mysterious: Rádi máte věci pod kontrolou, sebe i svůj život. Nebojíte se prozkoumávat temné hlubiny vlastní duše, abyste se lépe poznali, ale jste uzavření a o tyto niterní poznatky se s nikým nedělíte. Provokace vás pobízí k činnosti a často dáváte svým myšlenkám a vizím průchod skrz umění. Vypadáte konvenčně a vážně, ale zároveň z vás čiší cosi tajemného a mocného. Může to působit až zastrašujícím dojmem, současně však to k vám lidi neodolatelně táhne.

Pokud chcete být víc Mysterious: Enigmatic vzbuzuje vážnost a respekt. Divine a Magnificent sdílejí auru tajemství a hlubokých emocí. Intuitive a Celestial se taky nebojí vnitřní temnoty.

E80A1704-3

FAIR

Šedá je směsicí bílé a černé, což jsou ostré protiklady a jejich spojením vzniká barva, která vás umisťuje přímo doprostřed. Vyhledává rovnováhu, harmonii, kompromis a diplomacii. Umožňuje vám vidět věci z více stránek a vytvářet harmonickou náladu. 

Pokud se vám líbí Fair: Máte rádi harmonii a vždycky jdete cestou diplomacie. Často se stavíte do role mediátora. Zakládáte si na trpělivosti, vděčnosti a pokoře a raději dosáhnete kompromisu, než abyste se vrhali do konfliktu. Nebojíte se jít si za svými sny a tvrdá práce je pro vás mnohdy meditací. Jste spravedliví a důvěryhodní a vaše klidná aura je pro ostatní neodolatelná.

Pokud chcete být víc Fair: Nostalgic hledá harmonii, Sincere zase rovnováhu, a navíc zodpovědně přistupuje ke vztahům. Celestial umí vyvážit světlé životní chvíle s těmi temnějšími, které nás všechny občas potkávají.

E80A1702-3

GLAMOROUS

Tenhle typ "spálené" oranžové přejímá vlastnosti žluté, oranžové, hnědé a zlaté. Soustředí se na sebejistotu, kvalitu, luxus, hýčkání sebe sama a obměnu starých pořádků. 

Pokud se vám líbí Glamorous: Znáte svou cenu a věříte si. Život vás mnoha lekcemi naučil moudrosti, a třebaže vaše neklidná duše touží neustále po změně, umíte si taky vydechnout a pořádně se po tvrdé práci odměnit. Rádi se zkrášlujete, ale jen pro vlastní dobrý pocit. Přesto k sobě lákáte obdivné pohledy a s radostí dopřáváte luxus i ostatním.

Pokud chcete být víc Glamorous: Fortunate se soustředí na dosahování nových cílů. Nostalgic si potrpí na kvalitu a zevnějšek a Generous na finanční úspornost. Fierce a Bubbly si umějí vychutnávat kouzlo okamžiku.

E80A1700-3

FAITHFUL

Hnědá má v sobě vřelost, vážnost, autenticitu, stabilitu a věrnost. Šedé podtóny jí dodávají zvláštní cit pro oddanost a rovnováhu. 

Pokud vás oslovila Faithful: Jste klidný, vyrovnaný typ, který si cení upřímnosti a čestnosti. Zakládáte si na klasických hodnotách a čerpáte útěchu z rutiny a řádu. Rádi se obklopujete věcmi, které mají historii a jsou vyrobené z kvalitních materiálů. Je pro vás důležité, aby vás měli ostatní rádi, a držíte se klasického elegantního stylu, ze kterého čiší váženost. Díky vaší upřímnosti se s vámi lidé cítí dobře a jste věrný přítel a partner.

Pokud chcete být víc Faithful: Nostalgic nachází radost v ctnostech. Genuine stojí nohama na zemi a miluje přírodu. Sincere a Enigmatic se soustředí na zodpovědnost a věrnost. Fortunate a Glamorous si potrpí na kvalitu.

E80A1698-2

NATURAL

Tato přírodní, nebarvená bílá symbolizuje čistotu, jednoduchost a útěchu. Bílé světlo obsahuje všechny barvy, a když malujeme s bílou, zastupuje absenci barev. To jí stejně jako černé dodává široký záběr, hloubku a moudrost

Pokud se vám líbí Natural: Vnímáte krásu v drobnostech, dáváte přednost prostému životu, a jste trochu nesví, když se začne kazit víc věcí najednou. Ostatní si toho na vás ale nevšimnou. Umíte zachovat tvář a rychle se znovu "dostat do klidu". Cítíte souznění s přírodou a okolním světem, a proto se nikdy necítíte sami. Stát si za svým si žádá velkou míru sebejistotu a sebevědomí, ale z vás vyzařuje klidným způsobem. Vaše intuitivní moudrost může v ostatních vyvolávat dojem, že máte "starou duši".

Pokud chcete být víc Natural: Faithful a Genuine přinášejí klid, přítomnosti a souznění s přírodou. Celestial má stejný přístup ke konceptům "všechno nebo nic", "světlo a tma". Delicate oplývá stejnou tichou vnitřní silou.

E80A1694-3


Kam dál? Můžete si přečíst například našich 10 tipů na výběr barev, nebo 3+1 tip, kde hledat inspiraci!


Náš seriál o pletení:

Učíme se plést - 1. část: Výběr příze

Učíme se plést - 2. část: Jehlice

Učíme se plést - 3. část: Vzorek

Učíme se plést - 4. část: Jaké k pletení zvolit jehlice?

Učíme se plést - 5. část: Co dělat, když nesedí vzorek?

Učíme se plést - 6. část: Nezbytnosti pro pletení 1

Učíme se plést - 7. část: Úskalí malých projektů a jak je plést