5 věcí, na které se vyplatí myslet při pletení ponožek

Pletení ponožek není žádná věda. Je to jeden z těch projektů, které vypadají složitě, ale nejsou. Když se nezaleknete a postupujete krok za krokem, hravě to zvládnete a budete je mít hotové raz dva!

Newsletter-16

1. Z čeho plést?

Ponožky si můžete uplést v podstatě z čehokoli, záleží, jak (a jak dlouho) vám mají sloužit. Pokud si upletete ponožky z hedvábí, nepočítejte s tím, že by dlouhodobě přežily nošení v botách, pokud si je upletete z bavlny, moc vás nezahřejí (a navíc se nejspíš dost vytáhnou). A tak dále. Ideální je vybrat tzv. ponožkovou přízi.

Co to znamená? Ponožková příze je jako každá jiná, není to žádný specifický typ výrobku. Jde jen o to, že v ní bývá navíc nylon, díky kterému je pružnější a odolnější. Hravě tak snese například nošení v botách. A pak už je to jen o poměru. V Arwettě, přízi značky Filcolana, je například 80 % merina a 20 % nylonu, v přízi Signature 4Ply od West Yorkshire Spinners je 75 % vlny a 25 % nylonu, ponožkovky Ultimate Sock od Malabriga tvoří ze 75 % merino a z 25 % nylon, stejně jako naše ručně barvené ponožkovky od Zufibres.

Z naší nabídky:

3                4                článek na blog-13 

2. Čím plést?

Nabízí se odpověď: ponožkovými jehlicemi, že ano? Jenže jaké vybrat? Tady často nastává ona past. Vzhledem k tomu, že "ponožková příze" je spíše neoficiální kategorie (protože přízi s nylonem můžete použít na cokoli, nejen na ponožky), výrobce na etiketách obvykle udává doporučenou velikost jehlic pro "normální" projekt.

Jenže ponožky nejsou normální projekt. Ponožky mají svá specifika. Šátek z Arwetty si můžete například uplést na jehlicích velikosti 3,5 mm, ale ponožky? Na ty by byla pletenina až moc řídká. Potřebujete, aby byly kompaktní a pevné, aby neprofoukly a déle vydržely. Proto ponožky pleteme na jehlicích velikostí 2,0 - 2,75 mm maximálně. Samozřejmě se tu bavíme o ponožkách z příze síly fingering. Pokud byste si pletli tlusté, půjdete nahoru. Ale opět, ne tak nahoru jako u běžného projektu. Dvojitě z Arwetty byste například svetr mohli plést klidně na 4,5 mm. Na ponožky si ale vezměte jehlice o velikosti maximálně 3,5 mm/4,0 mm, podle toho, jak utahujete.

3. Jaký materiál?

Materiál a typ jehlic je dost o osobních preferencích. Obecně pokud více utahujete, hodí se jehlice kovové, bude vám to po nich lépe klouzat. Pokud pletete volně, oceníte spíš dřevěné, které víc "drhnou" a volnější oka se vám nesvezou dolů. A pak je tu hybrid, jehlice s kovovou špičkou a zdrsnělým tělem, například Zing od značky Knit Pro.

Z naší nabídky:

Prozkoumejte dřevěné ponožkové jehlice Symfonie

Vyberte si z kovových jehlic Nova Metal

Zjistěte víc o kovových jehlicích Zing s drsnějším tělem

Newsletter-7

4. Jiné typy pletení

Pokud vás jako Bětku představa pěti jehlic děsí, nezoufejte. Ponožky se dají plést i jinak. Zaprvé je můžete nahodit na obyčejné kruhové jehlice s dostatečně dlouhým lankem pro metodu magic loop, a když zvolíte lanko opravdu dlouhé, můžete dokonce plést obě ponožky najednou! 

Nebo můžete zvolit naopak jehlice ultrakrátké, takové, které mají i s lankem obvod do 25 cm, tedy ideálně na ponožku. V takovém případě pletete nejprve jednu ponožku a pak druhou, takže ano, hrozí, že propadnete "syndromu druhé ponožky" a pár už nedokončíte, ale zároveň mají tyhle jehlice nespornou výhodu v tom, jak jsou skladné. Snadno je hodíte do projektového pytlíku nebo tašky a jdete. A taky je snáz kdekoli vytáhnete a můžete plést, aniž byste museli odmotávat dlouhé lanko nebo šermovali s pěti jehlicemi.

Krátké dřevěné Symfonie najdete tady

Krátké kovové Nova Metal čekají tady

5. Blokovače - jsou zapotřebí, nebo ne?

IMG_7033

Blokovače, nebo taky "napínáky" jsou pomůcky určené pro závěrečnou úpravu ponožek. Teoreticky vzato můžete ponožky doplést, vyprat a nechat uschnout naplocho a "vyblokovat" je nošením, ale z vlastní zkušenosti můžeme říct, že ponožky usušené na blokovačích lépe vypadají a taky lépe sedí. Pokud je zamýšlíte někomu dát jako dárek, určitě do blokovačů zainvestujte, ale my je používáme i na ponožky pro sebe, protože výsledný produkt je díky nim opravdu mnohem vizuálně přitažlivější a funkčnější.

Blokovače seženete tady

 

 


Kam dál? Můžete si přečíst například našich 10 tipů na výběr barev, nebo 3+1 tip, kde hledat inspiraci!


Náš seriál o pletení:

Učíme se plést - 1. část: Výběr příze

Učíme se plést - 2. část: Jehlice

Učíme se plést - 3. část: Vzorek

Učíme se plést - 4. část: Jaké k pletení zvolit jehlice?

Učíme se plést - 5. část: Co dělat, když nesedí vzorek?

Učíme se plést - 6. část: Nezbytnosti pro pletení 1

Učíme se plést - 7. část: Úskalí malých projektů a jak je plést

Učíme se plést - 8. část: Nezbytnosti pro pletení 2