3+1 tip, kde najít inspiraci

Inspirace je vrtkavá dáma. Přichází a odchází, jak se jí zlíbí. Zajímá vás, kde ji hledáme my, když nás zrovna opustí?

1. Ravelry

Ravelry je studnice pokladů pro každého pletaře a pletařku. Je to v podstatě databáze a sociální síť v jednom. Musíte se tam zaregistrovat, ale nic to nestojí, jen vytvoření uživatelského jména a hesla a otevře se vám brána do světa inspirace.

Najdete tam tisíce návodů, které můžete filtrovat přesně podle svých požadavků. Sháníte svetr na miminko pletený odshora z příze tloušťky DK, s výpletem a kulatým sedlem a zároveň chcete, aby byl zdarma? Jednoduše si všechny tyto požadavky vyfiltrujete a vyjede vám vše, co je k dispozici. Filtrovat se dají i jazyky, takže pokud dáváte přednost návodům v češtině, stačí si ji ve sloupečku nalevo najít a zaškrtnout a dostanete všechno, co je buď česky přímo napsáno, nebo to někdo ochotně do češtiny přeložil.

My Ravelry používáme taky jako zdroj inspirace, když víme, z čeho chceme plést, ale netušíme, co by to mělo být. Ravelry je totiž mimo jiné taky databáze přízí. Zlákala vás u nás nějaká vlna a teď nevíte, co s ní? Najděte si ji na Ravelry a podívejte se na záložku "Pattern Ideas" nebo "Projects". Hned uvidíte, co by se z ní dalo vytvořit a co z ní už někdo tvoří nebo tvořil. Můžete tak objevit návod, na který byste jinak nenarazili, nebo barevnou kombinaci, která by vás nenapadla.

E80A2505

Na Ravelry najdete mimo jiné taky návody na náš KAL - šátek Bluegrass a batůžek Whidbey. Náš jarně-letní KAL se už sice chýlí ke konci, ale s Wool and Pine pleteme celý rok, takže si z jejich návodů můžete uplést cokoli :)

Podrobnosti o celoročním KALu najdete tady

Set na šátek Bluegrass tady

Set na batůžek Whidbey tady

2. Knihy a časopisy

Ano, patříme k těm pletařům, kteří zastávají názor, že pletení, nakupování vlny a výběr projektů jsou tři různé koníčky. Není nic lepšího, než když dokončíte projekt (nebo, ehm, nedokončíte, ale prostě si od něj chcete jen tak odpočinout), sednete si na gauč s kávou nebo čajem a začnete listovat knížkou či časopisem a kochat se. Papír bude mít vždycky své kouzlo. Stačí obrátit pár stránek a hned cítíte, jak na vás dýchá inspirace. 

E80A1119

Dnešní pletařské knihy a časopisy jsou už navíc koncipované trochu jinak než jen jako pouhý souhrn návodů. Je to komplexní zážitek, který pohladí všechny smysly. V časopisu Laine například vždycky kromě pletacích návodů najdete i recepty na jídlo (nebo i drinky), rozhovory s designéry a výrobci vlny a mnoho dalšího. Stejně tak v knihách jako Observations nebo Salt & Timber najdete kromě návodů taky nádherné fotografie, které vás na chvíli přenesou jinam a zasadí vám dané návody do jiného kontextu, nebo zamyšlení samotných designérek, díky kterým nahlédnete pod roušku jejich tvorby a zjistíte, co třeba inspirovalo je. 

Zkrátka není nad odpoledne strávené s knihou. A když je to kniha pletací, je to ještě stokrát lepší.

Knihy a časopisy najdete tady

3. Sociální sítě (a internet)

Sem tam (možná častěji, než bychom měly) si taky při hledání inspirace jen tak brouzdáme po sítích. Okukujeme, co pletou ostatní, radujeme se, jak moc jim to sluší, a sníme o tom, že si to jednou třeba upleteme taky (až trochu splaskne fronta projektů, které na Ravelry máme vytvořené). Zároveň se necháváme inspirovat střihy a barvami nejen u designérů, ale i u vás. Například v naší skupině na Facebooku Knit & Talk, kde se s námi dělíte o své krásné kousky.

Pokud jste odpůrci sociálních sítí, možná nemá cenu si je zakládat jen kvůli brouzdání mezi projekty ostatních, ale zvažte to. Často tam narazíme na netušené poklady a nové designéry, o kterých jsme zatím ani neslyšely. Obecně internet je velký kamarád. Kdykoli neznáme nějakou techniku, otevřeme Youtube, zadáme zkratku do hledáčku a vyjedou desítky videí, kde právě tuto techniku někdo učí nebo ukazuje. A pokud hledáte inspiraci a nemáte účet na Ravelry, můžete využít taky obyčejný vyhledávač. Sice většinou nedostanete přímo návod, ale vyhledávač vám vychrlí stovky obrázků, které můžou pomoct, inspirovat nebo vyslat správným směrem.

E80A0672

+1. Všude kolem

Tento tip je možná trochu triviální, proto je taky jen jako +1, tak ho berte s rezervou. Ale vážně, inspirace číhá všude kolem. Často zabrousím v obchodě do sekce se svetry a pleteným zbožím, ne snad proto, že bych ten polyester chtěla kupovat, ale proto, že mě zaujme střih nebo vzor. Doma si pak sednu, zkusím si ho načrtnout, nebo napasovat na nějaký návod, který jsem si v minulosti koupila, a upravit podle sebe. Zkrátka načerpám inspiraci a ta už pak pracuje sama. A stejně tak to mám s barvami. Stačí se jen rozhlížet kolem sebe. Nemusíte okukovat ani lidi, pokud vám to není příjemné - mě třeba mnohem víc lákají barevné kombinace v přírodě. Hnědá kúra stromů a zelené listy. Břečťanem obrostlá zrezivělá značka. Vybledlá pastelově růžová lavička na tmavě šedém asfaltu. Inspirace je opravdu všude, a až ji budete nejvíc potřebovat, dýchne na vás :)


Náš seriál o pletení:

Učíme se plést - 1. část: Výběr příze

Učíme se plést - 2. část: Jehlice

Učíme se plést - 3. část: Vzorek

Učíme se plést - 4. část: Jaké k pletení zvolit jehlice?

Učíme se plést - 5. část: Co dělat, když nesedí vzorek?

Učíme se plést - 6. část: Nezbytnosti pro pletení 1

Učíme se plést - 7. část: Úskalí malých projektů a jak je plést